Jump to content

Az EB és az IMF egyetért Magyarország ügyében

2012. 01. 13. 00:00

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy a Magyarországgal kapcsolatos kérdésekben továbbra is szorosan együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi bizottsági alelnökének szóvivője pénteken Brüsszelben kijelentette: Az EB teljes mértékben egyetért azzal a nyilatkozattal, amelyet a Nemzetközi Valutaalap tett csütörtökön Magyarországgal kapcsolatban.

Amadeu Altafaj Tardio leszögezte, hogy az EB és az IMF továbbra is szorosan együttműködik a tervezett magyar hitelfelvétellel és más témákkal kapcsolatban is. Jövő pénteken Olli Rehn és Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős magyar tárca nélküli miniszter jövő pénteken Brüsszelben fognak egyeztetni - emlékeztetett Rehn szóvivője.

A magyar hitelfelvétel igényével kapcsolatban csütörtökön Christine Lagarde IMF-vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy szervezete a tárgyalások megkezdéséhez szükségesnek tartja, hogy „olyan konkrét lépéseket lásson, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából”.

„Az európai hatóságok és intézmények támogatása szintén kulcsfontosságú lenne az új program sikeres megvitatásához” – tette hozzá a valutaalap vezetője. Amadeu Altafaj Tardio pénteken a jegybanki függetlenséget nevezte meg a tárgyalások előfeltételeként. Az elfogadott magyar jegybanktörvény elemzését az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény jogi szolgálata hamarosan befejezi – ez alapot jelenthet ahhoz, hogy az EU-biztosok testülete kedden Strasbourgban döntéseket hozzon arról.