Jump to content

Gyengült decemberben a gazdaság

2011. 12. 28. 00:00

A Világgazdaság 10 összetevőből álló indexe, a gyorsulási irányadó alapján decemberben romlott a magyargazdaság teljesítmények. A GYIA az előző hónaphoz képest 0,21 százalékos mértékben esett vissza. A mutató éves alapú változata újból a nullához közelít – írja a gazdasági napilap.

A decemberi GYIA értékét öt tényező nyomta felfelé, öt tényező esetén pedig visszahúzó hatásról beszélhetünk. A pozitív hatások között megemlíthető például az ipari termelés kiugró mértékű bővülése, a negatív tényezők közé pedig többek között a belföldi termelés zsugorodása tartozik. Javítja az indexet a reálkeresetek emelkedése és a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenése és a pénzkínálat is, de még a fogyasztási hitelek állománya is – olvasható a lapban.

A pénzkínálaton kívül viszont valamennyi pénzpiaci mutató negatív hatást gyakorolt a GYIA-ra, így a kamatfeltételek megváltozása is. Rontotta az indexet a rövid távú reálkamat növekedése mellett a rövid és hosszú lejáratú állampapírok hozamában bekövetkezett szétnyílás is. Visszafogó tényezőként sorolhatjuk még fel a budapesti tőzsdeindex inflációval korrigált értékének számottevő csökkenését és a német üzleti várakozások romlását is.

Hazánk GDP-növekedését idén a mezőgazdaság tudta a pozitív tartományban tartani, azonban ez jövőre aligha ismétlődhet meg, hiszen erre leginkább a kiugróan jó időjárás adott lehetőséget – figyelmeztet a Világgazdaság. A GYIA egy olyan nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelynek összetevői a GDP-t jól prognosztizáló részindikátorok. Az index az adott hónap gazdasági teljesítményéről nyújt információt.