Jump to content

Juncker: Nincs euróválság

2011. 12. 27. 00:00

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszterek állandó tanácsának elnöke kedden kijelentette: a közös európai fizetőeszköz jelenleg nincs veszélynek kitéve, valamint euróválságról sem beszélhetünk. A politikus szerint válság legfeljebb az egyes euróövezeti tagállamokban alakult ki.

A luxemburgi kormányfő az Inforadio nevű berlini közszolgálati rádiónak nyilatkozott arról, hogy az eurózónában nincs rendszerszintű válság. Juncker szerint a tíz éve bevezetett euró immár kiállta az idők próbáját. A valutaunió kialakításakor olyna, konstrukciót alakítottak ki, amely erős és válságtűrő szerkezettel rendelkezik – magyarázta Jean-Claude Juncker, aki szerint a stabilitás feltételei a „kezdetektől fogva rendelkezésre állnak”.

Juncker emiatt úgy véli: nem a rendszert kell kritizálni, hanem az előírásokat be nem tartó nemzetállamok kormányzatait. A tagállami szintű válságtünetek kezelésére vannak eszközök, azokat csak alkalmazni kell – magyarázta az Eurogroup vezetője. „Újabb szabályokat alkotni és új szerződéseket kötni nem elég. Szigorú államháztartási konszolidációra van szükség, ami ugyan késéssel, de már elkezdődött” – szögezte le Jean-Claude Juncker.

Az Eurogoup elnöke egyébként párhuzamot vont az euró bevezetésének korszaka és a jelenlegi helyzet között – Jean-Claude Juncker szerint mindkét periódusban az integráció mélyítésére és az összetartás erősítésére volt szüksége Európának. A luxemburgi kormányfő szerint kizárólag összefogással ellensúlyozható az, hogy mert a következő évtizedekben egyre inkább csökken a kontinens jelentősége a világgazdaságban.