Jump to content

Az álláskeresők harmada nem beszél nyelveket

2011. 12. 24. 00:00

A Workania felmérése szerint a portálon állást keresők közel egyharmada egyáltalán nem beszél idegen nyelveket.

A Workania.hu internetes állásportál közleményt adott ki legfrissebb felméréséről, amely alapján a hazai álláskeresők majd egyharmada egyáltalán nem beszél idegen nyelveken. Azok a munkakeresők, akik rendelkeznek nyelvtudással, leginkább az angol vagy a német nyelvet sajátították el.

Az önéletrajzokban legtöbbször az angol szerepel, a nyelvet az álláskeresők negyede sajátította el bizonyos szinten. A német nyelvet az emberek 15 százaléka említi meg önéletrajzában, míg más nyelvek az önéletrajzok 1 százaléknál kisebb részében jelennek meg.

A potenciális munkavállalók 9 százaléka alapfokon beszéli az angolt, középfokú tudással 7 százalék rendelkezik. Németül az álláskeresők hat százaléka beszél középszinten. Felsőfokú angolról az önéletrajzok 1,4 százaléka számol be, ugyanez az arány a német nyelv esetében 0,6 százalék. A francia nyelvet alapfokon ugyancsak a felmérésben résztvevők 0,6 százaléka beszéli.

Orosz vagy olasz nyelvtudással alapfokon 0,4-0,4 százalék rendelkezik a Workania kutatási értelmében. Nyelvtudást egyébként nagyjából az álláshirdetések 35 százalékánál írnak elő. Az elvárt nyelvek tekintetében ugyancsak vezet az angol, amelyet a német és a francia követ.