Jump to content

MNB-törvény: Vizsgálódik az IMF és az EU is

2011. 12. 16. 00:00

Mind a Nemzetközi Valutaalap, mind az Európai Bizottság vizsgálja a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény tervezetét.


David Hawley, a Nemzetközi Valutaalap szóvivője egy csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján bejelentette: az IMF vizsgálatokat indít a Magyar nemzeti Bank működését érintő törvények módosításával kapcsolatban. A szóvivő kérdésre válaszolva kifejtette: „figyelmesen vizsgáljuk a legújabb törvényjavaslatokat, amelyek a központi bankot érintik, és a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra”.

A jegybanki törvény módosításával kapcsolatban aggodalmakat fogalmazott meg az Európai Bizottság is. Az uniós javaslattevő-végrehajtó testület szerint magyar jegybanktörvény tervezete potenciálisan megakadályozhatja a jegybank független működését – emelte ki Amadeu Altafaj Tardio, aki a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának szóvivője.

Olli Rehn szóvivője hiányolja az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációkat is. Tardio leszögezte az említett aggodalmakat az IMF és az EB előkészítő missziója is hangoztatta a Fellegi Tamás magyar főtárgyalóval tartott csütörtöki budapesti találkozón. A magyar kabinet szerdán reggel nyújtotta be a parlamentnek a jegybanki törvénytervezetet.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtök este kijelentette: Olli Rehn szóvivőjének szavai érthetetlenek, hiszen a magyar kormány az új jegybanktörvény tervezetét eljuttatta az Európai Központi Banknak – az erre való reakciót csütörtökön publikálták.