Jump to content

Megszakadtak az IMF-megbeszélések

2011. 12. 16. 00:00

Az Európai Bizottság és az IMF Olli Rehn személyes döntése alapján pénteken megszakította a Magyarországgal folytatott előkészítő megbeszéléseket.

Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője péntek délután bejelentette: Magyarország és az Európai Bizottság, illetve Nemzetközi Valutaalap között megszakadtak az előkészítő megbeszélések a januárban megtárgyalandó elővigyázatossági hitel kapcsán, így a küldöttség hazautazott Budapestről.

Amadeu Altafaj Tardio beszélt arról is, hogy a konzultációk berekesztése közvetlen összefüggésben van a magyar kormány által benyújtott jegybanki törvénymódosítási javaslattal. Tardio rámutatott: az Európai Bizottság álláspontja szerint a javaslat sértheti a központi bank függetlenségét, amelyet az uniós alapszerződés 130-as cikkelye is garantál.

„Az uniós végrehajtó testület szeretne további információkhoz jutni arra vonatkozóan, hogy a magyar szabályozás összhangban lesz az uniós előírásokkal” – magyarázta Olli Rehn szóvivője, aki hozzátette: sajnálatosnak tartják, hogy törvényjavaslat kidolgozásakor nem konzultáltak az Európai Központi Bankkal.

Tardio kiemelte: az egyeztetési folyamat megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt. A szóvivő elmondta: az IMF-fel és a bizottsággal kötendő keretmegállapodásról a tervek szerint januárban kezdődnek az egyeztetések, ezeken egyelőre a nemzetközi szervezetek nem változtatnak.