Jump to content

Építőipar: mérséklődött a visszaesés

2011. 12. 16. 00:00

A KSH pénteki adatismertetése alapján októberben tovább csökkent a magyar építőipar, a visszaesés üteme viszont az útépítési és vasút-korszerűsítési munkáknak köszönhetően mérséklődött.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölte: az októberi építőipari termelés 8,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól,ennek értelmében a termelés csökkenése mérséklődött ugyan, ám az építkezések visszaesése tovább zajlott. A tízedik hónapban az út- és vasútfelújítási munkák mérsékelték az erőteljes csökkenést – tette hozzá a hivatal.

A végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene október végén 37,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva 8,5 százalékos visszaesést mutat az egy évvel korábbi termelési volumenhez képest. Az építőipari termelés mértéke ugyanakkor szezonálisan kiigazítva megegyezik a szeptemberi volumennel.

A csökkenés elemzése során a KSH kifejtette: a 8,5 százalékos csökkenés keretében változott mindkét építményfőcsoport termelése. Az épületépítések nagyarányú, 8,1 százalékos csökkenést könyvelhettek el, egyéb építmények építése pedig mintegy 6,1 százalékkal haladta meg a 2010. októberében mért adatokat. A Központi Statisztikai Hivatal úgy véli: a kategória növekedése elsősorban az útépítési és vasút-korszerűsítési munkáknak köszönhető.