Jump to content

Matolcsy: 320 milliárdot kell átcsoportosítani

2011. 12. 15. 00:00

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: A 2012-es költségvetést 299 forintos euróárfolyamon számítják át, a számításokat pedig 0,5 százalékos várható növekedési várakozásokkal végezték el. A változások okán 320 milliárd forint előteremtésére van szükség – mondta el a politikus.

A miniszter közölte: a szükséges összeget az Országvédelmi Alap felhasználásával, a még magán-nyugdíjpénztári tagok járulékbefizetéseinek az állami kasszába irányításával, fejezeti tartalékokkal és a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével biztosítják.

A kabinet intézkedéseivel jövőre tartható a 2,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél – szögezte le Matolcsy György, aki szerint jövőre hazánk ezzel azon 7 uniós ország között lesz, amelyek 3 százalék alatt tudják tartani deficitjüket. A politikus hozzátette: ezzel Magyarország államadóssága is csökken.

Matolcsy György szerint a 320 milliárd forintos egyensúly-javítás keretében lehívnak az Országvédelmi Alapból 200 milliárd forintot, a minisztériumok tartalékaiból pedig 52 milliárd forintot zárolni fognak. Ezenfelül 48 milliárd forintot abból teremtenek elő, hogy 2012-ben a még meglévő magánnyugdíj-pénztári tagok is az állami nyugdíjkasszába fizetik be a 10 százalékos nyugdíjjárulékot. A kormány 20 milliárd forintnyi bevételre számít a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséből.

A politikus ugyanakkor kijelentette: az Országvédelmi Alap lehívása nem jelenti azt, hogy átalakulna a tartalék felhasználásának ütemezése, tehát a kormány szeptember végéig nem használhatja fel ezen tartalékokat. Matolcsy György kérdésre válaszolva elmondta, hogy valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket az állami kasszába, a rendszer jövőjéről pedig el kell gondolkozni. Szerinte szó eshet arról is, hogy újra biztosítsák az állami rendszerbe való átlépés lehetőségét.