Jump to content

Fellegi: Január közepére lehetnek mandátumok

2011. 12. 15. 00:00

Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt szerint az IMF, az EU és a magyar kormány január közepére alakíthatja ki a tárgyalásokon képviselt álláspontok mandátumait.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterjelölt csütörtökön Budapesten bejelentette: a három tárgyalópartner, tehát Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió január közepéig fogja kialakítani azt az álláspontot - illetve az arra vonatkozó mandátumokat - , amelyet a megkötendő keretmegállapodásról folytatandó tárgyalásokon képviselnek majd. Az írásos jelentéstervezet február végéig állhat össze – tette hozzá a politikus.

A miniszterjelöltet a parlament gazdasági és informatikai bizottsága és a számvevőszéki és költségvetési bizottság együttes ülésen hallgatta meg. A politikus miniszteri kinevezését a számvevőszéki bizottság 15 igen és 6 nem, a gazdasági bizottság pedig16 igen és 6 nem szavazattal támogatta. A kinevezésre várhatóan még csütörtökön sor kerül.

A korábbi nemzeti fejlesztési miniszter arról nem tudott információkkal szolgálni, hogy az IMF és az EU delegációja milyen tárgyalási pozíciót fog kialakítani a hazánkban folytatott tárgyalásokon. Azt, hogy a megállapodás típusa, nagyságrendje és feltételei miként alakulnak majd, azt a mandátumok brüsszeli, washingtoni, budapesti előkészítésén mérik fel – tette hozzá Fellegi.

A kormánypárti politikus elmondta: a tárgyalások megindításához háttérül szolgálhat az a jelentés, amelyet az IMF képviselői a 2008-as budapesti megállapodás felülvizsgálatáról terjesztenek saját döntéshozói szerveik elé. Fellegi Tamás rámutatott: az eddigi megbeszélések előkészítő szerepet töltöttek be a későbbi tárgyalásokhoz.

Fellegi szerint a jövő évi magyar költségvetés számai már nem alakíthatóak az IMF-tárgyalásokhoz, hiszen azokról csak február végére áll össze írásos megállapodás-tervezet – ekkorra az országnak működő költségvetésre van szüksége.