Jump to content

Az EKB konzultációra kéri a kormányt

2011. 12. 15. 00:00

Az Európai Központi Bnk emlékezteti a magyar kormányt: konzultálnia kell az európai szervezettel is, amennyiben a jegybankról szóló törvény módosítása eltér az előzetesen EKB-hez benyújtott javaslattól.

Az Európai Központi Bank weboldalán véleményt közölt a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása kapcsán, amelyben leszögezik: a hiteles monetáris politika alapját olyan jegybank teremtheti meg, amely független és stabil intézményi környezetben működik.

Az EKB honlapján olvasható álláspont alapján elsőrendű prioritást képez az olyan intézményi struktúrák kialakítása, amely elválasztja a monetáris politikát a rövidtávú politikai érdekek érvényesülésétől.
Az eurózóna jegybankja úgy értesült: a kormány elé terjesztett törvényjavaslat lényeges pontokon változott meg az EKB-hoz benyújtott verzióhoz képest. A legfőbb változások a makroprudencális és a javadalmazási szakpolitikai kérdéseket érintik – teszik hozzá.

Az Európai Központi Bank emiatt hangsúlyozza: amennyiben a kabinet által deklarált jegybanki törvény eltér a szervezethez benyújtott szövegtől, akkor konzultálni kell az EKB-val. Az EKB honlapján megtalálható vélemény még azelőtt született meg, hogy a magyar parlament alkotmányügyi bizottsága elfogadta volna az a módosító indítványt amely alapján a PSZÁF és az MNB hatás- és feladatköreit egy új szervezetben integrálhatják.

A közlemény rögzíti: „Az EKB nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben megfelelően tiszteletben tartaná az EKB-vel szembeni konzultációs kötelezettségét”.