Jump to content

KPMG: Nőnek Magyarország adóterhei

2011. 12. 14. 00:00

Magyarországon adóváltozásai a társasági adó és a közvetett adónemek tekintetében igazodnak a globális trendekhez, viszont jövőre minden adónem nőni fog, így hazánkban emelkedik az átlagos adótehet is - jelentette ki László Csaba, a KPMG adópartnere szerdán Budapesten.

László Csaba, a KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó vállalat adópartnere szerdán, a cég sajtótájékoztatóján elmondta: A társaságiadó-kulcsok immár tíz éve folyamatosan csökkennek világszerte, ugyanakkor emelkedik egyre több terméket és szolgáltatást érintő közvetett adóteher mértéke. A szakember szerint Magyarország adórendszere mindkét szempontból igazodik a nemzetközi trendekhez, 2012-ben viszont nő az átlagos adóterhelés mértéke, hiszen szinte minden adókulcs nőni fog.

A korábbi pénzügyminiszter bemutatta a KPMG éves „Corporate and Indirect Tax Survey” című kiadványát, amely a társasági és indirekt adók trendjeit elemzi. László kiemelte: a közvetett adók kulcs három éve viszonylag stabilnak tekinthető 15,41 százalékos mértéket ér el, a globális társaságiadó-kulcs átlaga viszont tíz év alatt 29 százalékról 22,96 százalékra esett vissza.

A társasági adóteher Magyarországon kisebb a nemzetközi átlagnál, az áfakulcs viszont jövőre eléri majd a 27 százalékot, ami európai szintű csúcsnak számít – magyarázta a közgazdász, aki szerint 2012-ben hazánkban a regisztrációs adó kivételével minden adó emelkedik, tehát nő az átlagos magyar adóterhelés is.

László Csaba bővebben beszélt a társasaságiadó-kulcsok globális irányairól is: a szóbanforgó kulcsok az európai régió kivételével mindenhol mérséklődtek 2010 óta, ám a „meredek csökkenés időszaka lassan véget ér”. A KPMG adópartnere leszögezte: „Magyarországon a társaságiadó-kulcs évek óta a nemzetközi átlag alatt van, először azt szolgálta, hogy a külföldi befektetőket az országba vonzzák, de a szomszédos országokkal való adóverseny is megkövetelte a mérséklést”.