Jump to content

Fitch: Stabil bankpiaci kilátások Közép-Európában

2011. 12. 14. 00:00

A Fitch Ratings szerint összességében stabil a közép-kelet-európai bankrendszerek kilátása, a szóbanforgó bankpiacok állapota azonban különböző tényezők miatt egyre romlik

A Fitch Ratings szerdán Londonban publikálta átfogó térségi bankszektor-elemzését, amely leírja: a közép-kelet-európai gazdaságok bankrendszereinek kilátása összességében stabilnak mondható, viszont az a gazdasági növekedés visszaesése, a romló eszközminőség és a finanszírozási problémák miatt egyre romlik.

Európa legnagyobb hitelminősítője 14 oldalas értékelést közölt, amelynek célcsoportja a befektetői szféra. A dokumentum alapján a lengyel, a szlovák és a cseh bankszektor stabil kilátása erőteljesebb eszközminőséget, finanszírozási helyzetet és teljesítményt tükröz. Ez nem mondható el Szlovéniáról és Magyarországról, ahol a „a kockázatok mérlege továbbra is negatív irányba billen”.

A Fitch közgazdászai úgy vélik: kedvezőtlen bankpiaci folyamatok érvényesülnek Bulgáriában, Romániában és Horvátországban is, ezek a bankrendszerek ugyanakkor „megőriztek valamelyes sokktűrő rugalmasságot”. Az elemzők úgy vélik, hogy régió bankrendszereit a jövőben csak drágábban lehet majd finanszírozni, hiszen a tulajdonos bankok továbbhárítják saját refinanszírozásuk szintén emelkedő költségeit. A Fitch úgy véli: ez visszafogja a hitelkiáramlás növekedését – ez leginkább a külső finanszírozástól leginkább függő Magyarországon, Romániában és Szlovéniában igaz.