Jump to content

Benyújtották a jegybanki törvényjavaslatot

2011. 12. 14. 00:00

A kormány benyújtotta a parlamentnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén a 2012. január 1-étől lenne hatályos.

Az Országgyűlés weboldaláról elérhető indoklás szerint a jegybankról szóló új törvény létrehozását a jövő év elejeétől hatályba lépő Alaptörvény tette szükségessé. Az új MNB-szabályozásnak összhangban kell lennie az Alaptörvénnyel és az európai uniós szabályokkal.

A javaslat tulajdonképpen a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi törvény újrakodifikált változata – a javaslat tartalmaz új elemeket is, ugyanakkor részben a korábbi törvényre épül. A monetáris tanács tagjainak száma az új szabályozás alapján legfeljebb 9 lehet, míg a korábbi jegybanki törvény 7-ben maximálta a testület létszámát.

A törvény kimondja: Újraalakul az MNB igazgatósága, a szervezet pedig megküldi a kormánynak az igazgatóság napirendjét. Az igazgatóság feladatkörébe tartozik az MNB működésének irányítása és a monetáris tanács döntéseinek végrehajtása is. Az igazgatóság a jegybank elnökét és alelnökeit tömöríti.

Az MNB alelnökeinek száma kettőről háromra emelkedhet, az új törvény értelmében pedig személyükre nem az MNB-elnök, hanem a miniszterelnök tesz javaslatot. A javaslat bővíti az elnök beszámolási kötelezettségeit: az Országgyűlés elnöke vagy az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának elnöke kérésére rendkívüli beszámolási kötelezettség írható elő. A törvény az MNB elnökének, alelnökének és dolgozóinak bérét is korlátozza.