Jump to content

EU: Már 26 ország támogatja a pénzügyi integrációt

2011. 12. 09. 00:00

Immár uszonhat ország támogatja a péntek reggel bejelentett kormányközi megállapodást, amely mélyítené az EU gazdasági integrációját. Néhány országban parlamenti konzultáció szükséges, ám a megállapodást kizárólag Nagy-Britannia utasítja el konzekvensen.

Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón bejelentette: immár huszonhat ország támogatja azt a kormányközi szerződést, amelyet az ülés első napja után péntek reggel jelentettek be. A megállapodás szigorítaná a költségvetési fegyelmet az eurózóna országaiban, illetve az ahhoz csatlakoz további EU-tagállamokban.

Ezzel a politikus megerősítette: Nagy-Britannia kivételével valamennyi tagállam kész részt venni a gazdasági integráció mélyítését és az adósságválság tartós rendezését célzó új szerződés alakításában. Ehhez néhány ország képviselője – így Magyarországon is – parlamenti egyeztetést lát szükségesnek. Orbán Viktor szerint ezt péntek délelőtt az indokolja, hogy az korlátozná hazánk nemzeti szuverenitását.

A kormányfői tanács elnöke megköszönte a jelenlegi lengyel és az előző féléves magyar elnökség eredményeit, amelyek a nehéz körülmények ellenére segítették a gazdasági integráció mélyítését. Herman Van Rompuy reméli, hogy a kormányközi szerződést már márciusban aláírják az érintett országok döntéshozói.