Jump to content

Cséfalvay fegyelmet vár az önkormányzatoktól

2011. 12. 09. 00:00

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára Pécsett csütörtökön kijelentette: A települések önkormányzatai a jövőben nem tervezhetnek majd olyan költségvetéssel, amely hiányt tartalmaz. Az önkormányzatok hitelek felvételéről sem dönthetnek önállóan – tette hozzá a politikus.

Az államtitkár leszögezte: a jövőben az önkormányzatoktól is szigorú költségvetési fegyelmet várnak el. „Látni kell, hogy a magas államadóssági szint, Magyarország külső piacoknak való kitettsége, az önkormányzatok adóssági szintje mind azt mutatják, hogy az eladósodottságot valahol meg kell állítani” – magyarázta Cséfalvay Zoltán.

Az NGM államtitkára úgy véli, hogy az önkormányzati hitelfelvételeket minisztériumi engedélyhez kell kötni. Cséfalvay hozzátette: a 2010-es államháztartási hiány tervezett mértéke 3,8 százalék volt, ám az végül eléri a 4,2 százalékot. A politikus ebben kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy „az önkormányzatoknál maradt egy-két elvarratlan szál”.

Az önkormányzati törvény szabályozni fogja a települések hitelfelvételét és a deficites költségvetési tervezés tilalmát is – a jogszabály tartalmi részleteiről az államtitkár nem tudott nyilatkozni. Cséfalvay Pécsett Magyarország aktuális gazdaságpolitikai kérdései címmel tartott előadást a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán, majd a rendezvény után válaszolt az újságírók kérdéseire.

A politikus az euróövezeti válság várható alakulásáról és Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetéről szóló előadásában azt állította: az előrejelzések szerint jövőre a magyar állam lehet az egyik azon nyolc EU-tagországból, ahol tartani tudják a három százalék alatti költségvetési hiányt. Az ország leminősítése a politikus szerint a következő üzenetet hordozza: a kormánynak tovább kell vinnie a Széll Kálmán Terv által elkezdett reformokat.