Jump to content

OECD: Adóztassák meg a gazdagokat!

2011. 12. 08. 00:00

Az OECD arra biztatja tagállamait, hogy az adórendszer átalakításával csökkentsék a leggazdagabbak és legszegényebbek között tapasztalható jövedelemkülönbségeket - írja a Népszabadság.

A csütörtöki Népszabadság idézte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmányát, amely leszögezi: „A gazdagok és a szegények közötti szakadék az utóbbi három évtized összehasonlításában mostanra vált a legnagyobbá, ezért indokolt a gazdagok megadóztatása”.

Az OECD-hez tartozó 34 ország közül a leggazdagabb 10 százalék jövedelme eléri a legszegényebb decilis kilencszeresét - írja a Népszabadság a szervezetre hivatkozva. Az OECD két latin-amerikai tagországában, Chilében és Mexikóban huszonötszörös jövedelemkülönbség tapasztalható – ez a felmérés által észlelt legkirívóbb szakadék.

Vámosi-Nagy Szabolcs ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta: Magyarországon mintegy hétszeres a leggazdagabb és a legszegényebb 10 százalék között. Ez megközelíti a hatszoros eltérést mutató német, dán, illetve svéd adatokat.

Az OECD jelenleg arra próbálja ösztönözni a tagállamok kormányait, hogy az adórendszer átalakításán keresztül biztosítsák a leggazdagabbak hozzájárulásának igazságos arányát az adóterhekhez. A szervezet jelentése szerint erre többek között lehetőséget nyújt a gazdagok jövedelmi adójának emelése, az adókibúvások és adólevonási lehetőségek megszűntetése, valamint a vagyonadó bevezetése, illetve kiszélesítése is.