Jump to content

Mit jelent a tőkevédettség?

2011. 12. 08. 00:00

Biztonság vagy nyereség – állandó dilemma, hogy a megtakarításunkat biztos helyre tegyük, vagy a nagyobb hozam reményében az egész összeget kockára tegyük. Létezik egy olyan banki szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a befektetőnek ne kelljen egyételműen letennie a voksát egyik vagy másik oldal mellett.

A tőkevédett megtakarítási formák ugyanis lehetővé teszik, hogy úgy fektessük be a megtakarításainkat, hogy tudjuk, bármi történjék is, a megtakarított pénzünk biztonságban van. Ha tőkevédett befektetési alapot választunk, abban ugyan nem lehetünk biztosak, hogy a várakozásoknak megfelelő hozamot ér el a megtakarításunk, de abban igen, hogy a futamidő lejártával a befektetett pénzünket maradéktalanul visszakapjuk. Ez az előny pedig a jelenlegi bizonytalan, gyorsan változó gazdasági viszonyok között igazán népszerűvé és vonzóvá teszi sokak számára a tőkevédett befektetési alapokat.

A tőkevédelmet garantáló alapok működési elve, hogy a befektetők megtakarított pénzének döntő részét a legbiztonságosabbnak tartott befektetési eszközökbe és bankbetétben helyezik el. A bankbetét vagy állampapír hozama biztosítja azt, hogy a befizetett összeg a későbbiekben elérje az induláskor befolyt összeget, azaz a befektetett tőkét a futamidő végén vissza tudja fizetni. Így a jegybanki alapkamat szintje, és ezen keresztül az aktuális kamatkörnyezet befolyásolja a tőkevédett alapok működését: minél alacsonyabb a kamatszint, az induló összeg annál nagyobb részét kell biztonságos eszközökbe fektetni.

Az indulótőkének azon részét, amelyet nem bankbetétekben vagy állampapírokba fektettek, kockázatosabb formákban helyezhetik el, általában opciós ügyleteket kötnek a részvény-, kötvénypiacokon. Ha minden a várakozások szerint alakul, akkor a kockázatos befektetések jelentős nyereséget hozhatnak, ha pedig mégis valami gond adódik, a tőke akkor is biztonságban van.

A biztonság azonban ebben az esetben sincs ingyen, az alacsonyabb kockázat mellett általában mérsékeltebb a nyereség is. A tőkevédett alapok átlagos hozama tavaly csupán fele volt a nyilvános alapokkal elérhető hozamok átlagának. Ráadásul a tőkevédett alapok általában magas költséggel működnek, ezt az összeget is le kell vonni a nyereségből. De gondoljunk arra, hogy ha az alapkezelők jókor jó helyre fektetik be a pénzünket, egy kis szerencsével nagy hozam ütheti markunkat. Ha pedig mégsem a várakozásoknak megfelelően alakul minden, a pénzünk akkor is megmarad, a legrosszabb, ami történhet velünk, hogy elesünk a nyereségtől.