Jump to content

Fellegi felajánlotta lemondását

2011. 12. 08. 00:00

Fellegi Famás csütörtökön felajánlotta lemondását a nemzeti fejlesztési miniszteri posztról – indoklása szerint a magyar IMF-tárgyalódelegáció élén „rendkívül tág, nagyon sok feladatot magában foglaló megbízással’ rendelkezik. A delegáció vezetése rengeteg munkát és „óriási felelősséget” jelent, ezért „nem tudom egyszerre folytatni a tárgyalások vezetését és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetését” – magyarázta a politikus.

A miniszter már szerdán kérte Orbán Viktor miniszterelnöknél, hogy kezdeményezze felmentését a köztársasági elnöknél, ám erről még személyesen is egyeztet majd a kormányfővel, amikor az hazaérkezik az uniós csúcsról. Fellegi ugyanakkor már a jövő héten találkozik majd mindhárom nagy hitelminősítő képviselőivel, az EU és az IMF tárgyalóival és bizonyos nagybefektetőkkel is.

Fellegi lemondását Giró-Szász András kormányszóvivő a következőképp kommentálta: a lemondási szándékról a miniszterelnök és Fellegi Tamás személyesen fognak egyeztetni, amikor a lemondás szakmai érveit is megvitatják. Amennyiben a kormányfő elfogadja minisztere döntését, akkor ő fog döntetni az utódlás kérdéséről is.

Az Index információi szerint Fellegi lemondásának hátterében nem csak a túlterheltség áll – miniszterségének elvesztése egy nagyobb kormányzati átszerezés kezdőpontja lehet. Ennek keretében közösen szerveznék át a gazdasági és a fejlesztési tárcát, így Orbán Viktor a nemzetgazdasági miniszter számára is új feladatokat tudna kijelölni – hivatkozik a lap kormányhoz közelálló informátorokra.

Ugyancsak az Index információja az, hogy a fejlesztési tárca elvesztésével és az IMF-tárgyalások lezárásával Fellegi Tamás újból fontos állami feladatot kap majd – állítólag a politikusnak kell majd egy nagy állami holdingot alakítania az összevonni terezett hazai energetikai cégekből.