Jump to content

Obama megregulázná a Wall Streetet

2011. 12. 07. 00:00

Barack Obama amerikai elnök kedden bejelentette, hogy kezdeményezi egy olyan törvény elfogadását, amely jelentősen megszigorítaná a csalást elkövető Wall Street-i cégek büntetését.

Az amerikai elnök kedden bejelentette: kezdeményezni fogja egy olyan jogszabály ratifikálását, amely súlyosbítaná a csalást elkövető Wall Street-i cégek büntetéseit.„Nagyon gyakran láttuk azt, hogy a Wall Street-i cégek megsértik a csalás ellen hozott jelentősebb törvényeket, mert a büntetés túl enyhe és nincs következménye az ismételt elkövetésnek. Ennek vége” – magyarázta Barack Obama.

Az USA elnöke szerint olyan szabályozásra van szükség, amelynek hatására a pénzpiaci cégek nemcsak működési költségnek tekintik, hanem meg is érzik a büntetéseket. Obama kampányjellegű beszédében kiemelt szerepet kapott az amerikai középosztály megerősítése. A politikus 2012-ben indulni fog az újraválasztásért.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság (SEC) az előző héten nyújtott be kérelmet a kongresszusnak annak érdekében, hogy magasabb összegű pénzbírságok kiszabására kapjon felhatalmazást. A hatályos szabályozás értelmében a büntetés maximális mértéke megegyezik annak a profittal, amelyet az adott cég a törvényszegés következtében realizált.A SEC indítványa alapján a bírság mértékét a befektetőknek okozott kár alapján rónák ki.

A bírságok lehetséges legnagyobb összege ma törvénysértési esetenként 150 ezer dollár, valamint minden érintett entitás után 750 ezer dollár. A SEC az összeghatárt az első esetben, a másodikban pedig 10 millió dollárra emelné fel. Egy szövetségi bíró múlt heti döntésében elutasított egy 285 millió dolláros kárpótlást, amelyet Citicorp ajánlott fel. Az ügyben a befektetési vállalat a pénzügyi válság alatt eladott rossz jelzálogok miatt kárpótolta volna ügyfeleit. A bíró az összeget „aprópénznek minősítette”.