Jump to content

Miért bankolj az interneten?

2011. 12. 07. 00:00

Egyszerű, gyors és biztonságos – elsősorban ezek miatt ajánlják általában az internetes bankolást. A kényelem mellett viszont más előnyök is társulnak ehhez a formához: sok pénzintézet különböző kedvezményekkel díjazza, ha online intézzük banki ügyeinket, de a megtakarítási eszközök között is könnyebb a neten eligazodni.

Néhány kattintással ma már gyakorlatilag bármilyen banki ügyletet elvégezhetünk sorban állás nélkül. Az internetes bankolással azonban nem csak időt, hanem pénzt is nyerhetünk. Nem egy pénzintézet honorálja, ha az ügyfelei inkább az online rendszert választják ügyintézésére, mint a bankfiókot. Ilyen például a betét: sok esetben ha elektronikus úton kötjük le a félretett pénzünket, magasabb kamatot kaphatunk, mint ha ugyanezt a műveletet személyesen végez nénk el.

Emellett a megtakarítási eszközök világában is nagyobb biztonsággal igazodhatunk el az internet segítségével. Egy az elmúlt hetekben készült felmérés szerint a 30 és 40 év közötti magyar lakosság több mint háromnegyede ma személyesen a bankban szerzi be az információt a különböző megtakarítási termékekkel kapcsolatban. Az interneten fellelhető források hitelességét ugyanakkor a válaszadók mindössze 2 százaléka tartotta megfelelően hitelesnek.

Vagyis az átlagos fiatal dolgozó magyar bemegy a bankfiókba, hogy megtudja, pénzét milyen befektetésbe helyezze el. Ott helyben a pénzintézet munkatársa ajánl többféle eszközt, aminek a megértésére körülbelül 10-15 perc áll rendelkezésünkre. Ez alapján pedig szinte azonnal döntenünk kell, annak érdekében, hogy ne kelljen egy újabb délelőttöt a fiókban való sorban állással tölteni.

Ezzel szemben ha interneten bankolnánk, gondosan végigböngészhetnénk azokat a megtakarítási formákat, amelyek valóban érdekelnek minket, a döntés előtt pedig alaposan mérlegelhetnénk az egyes eszközök előnyeit és hátrányait. Jutna időnk arra is, hogy áttanulmányozzuk az elmúlt évek hozamait, ami ugyan nem jelent garanciát a jövőre nézve, mégis egy megközelítő képet kaphatunk arról, hogy mit is várhatunk az adott terméktől. Összességében így tehát a mi ízlésünknek és céljainknak sokkal inkább megfelelő befektetést választhatunk, ráadásul az ügyletet bármikor elvégezhetjük, nem kell tartanunk magunkat az egyes fiókok nyitvatartásához.

Bár a bankok munkatársai a legtöbb esetben válaszokat tudnak adni kérdéseinkre, de az nem várható el tőlük, hogy mindig a számunkra legmegfelelőbb megtakarítási formát kínálják. Ráadásul az interneten a bankok honlapjai mellett ma már számos hitelesnek számító forrás is elérhető, de jól használható segítséget nyújtanak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) online elérhető leírásai is.