Jump to content

Megszavazták a görög költségvetést

2011. 12. 07. 00:00

Az athéni parlament szerdára virradóra elfogadta a jövő évi költségvetést, amely szigorú költségcsökkentési intézkedéseket foglal magába.

Az átmeneti kormányt támogató parlamenti koalíció igennel voksolt a népszerűtlen intézkedéseket tartalmazó büdzsére – az athéni honatyák közül 258-an igennel, míg 41-en nemmel szavaztak a költségvetésre. A Lukasz Papademosz által vezetett görög kabinet markáns fölényt tudhat maga mögött az athéni Házban – a kormányt a két nagy párt és egy kisebb szélsőjobboldali párt is támogatja.

A 2012-es görög költségvetési hiány a tervek alapján 5,4 százalékos lesz, holott az elemzők korábban 9 százalékos deficitre számítottak. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés 1,1 százalékos elsődleges többlettel fog zárni, tehát az adósságszolgáltatás előtti mérleg pozitív lesz.

A jelenlegi görög kormányfő korábban az Európai Központi Bank elnökeként dolgozott. Lukasz Papademosz Görögországban arra kapott mandátumot, hogy nemzetközi támogatást élvező intézkedéscsomagot fogadjon el, ezzel pedig megmentse Görögországot az államcsődtől. A választásokat várhatóan februárban fogják megtartani az országban.

Az IMF hétfőn rábólintott az augusztusban befagyasztott nemzetközi hitel újabb részletének folyósítására – ezzel Görögország a hatodik részletet kapja meg. A hitelrészlet összértéke 8 milliárd euró, amelyből a Nemzetközi Valutaalap 2,2 milliárd eurót áll. A fennmaradó 5,8 milliárd euró folyósításáról az eurózóna már az előző héten döntött. A hároméves hitelprogram összértéke 110 milliárd eurót tesz ki.