Jump to content

S&P: Felülvizsgálat alatt az EFSF is

2011. 12. 06. 00:00

A legnagyobb hitelminősítő kedden bejelentette: negatív kihatású megfigyelés alá veszik az EFSF-et is, hiszen annak adósosztályzata összefügg az eurózóna jelenleg „AAA” besorolással rendelkező országok minősítésével.

A Standard & Poor’s kedden felülvizsgálat alá vette az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) lehetséges legjobb, „AAA” hosszú távú osztályzatát is. A hitelminősítő negatív kihatású megfigyelést jelenthet be, amely a viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utal.

Az S&P hétfő este ugyanilyen megfigyelést jelentett be 15 euróövezeti tagállammal kapcsolatban is – e tagállamok között megtalálható az „AAA” adósosztályzattal rendelkező Németország és Franciaország is. A világ legnagyobb hitelminősítőjének kedd délutáni közlése szerint az EFSF jelenlegi „AAA” besorolásának alapját az adja, hogy a lehető legjobb adósosztályzattal rendelkező országok „feltétlen, visszavonhatatlan és időbeni” garanciát vállaltak az EFSF ugyancsak „AAA” osztályzattal rendelkező értékpapír-állományára. Ez alkotja az EFSF likviditási tartalékát.

A hitelminősítő a negatív kihatású felülvizsgálatot a következőképp értelmezi: a bejelentésekben érintett osztályzatok rövid időn belül megtörténő leminősítésének „legalább egy a kettőhöz” a valószínűsége. Amennyiben az S&P leminősíti az EFSF-re garanciákat nyújtó „AAA” osztályzatú tagállamok valamelyikét, akkor a stabilitási mechanizmus osztályzatát is a legalacsonyabbra minősített jelenlegi „AAA” ország új minősítési szintjére csökkentik.