Jump to content

Juncker: Méltánytalan az S&P eljárása

2011. 12. 06. 00:00

Jena Claude Juncker, az Eurogroup elnök, egy német rádióadónak adott nyilatkozatában „méltánytalannak és erősen túlzónak” nevezte, hogy a Standard & Poor’s egyszerre15 euróövezeti tagállamot vet alá leminősítési vizsgálatnak.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának vezetője a Deutschlandfunknak kifejtette: meglepő, hogy a hitelminősítő épp akkor ad ki erről közleményt, amikor az euróövezeti országok a hiány csökkentésére tesznek erőfeszítéseket, a legfontosabb európai vezetők pedig sorsdöntő tanácskozásra készülnek a héten.

Luxemburg miniszterelnöke egyébként figyelmeztetett arra, hogy a hitelminősítők nem jelezték előre az Amerikai Egyesült Államok hitelválságát – emiatt Juncker szkeptikusan venné véleményüket. A Standard & Poor’s hétfő este negatív kihatású megfigyelés alá vett 15 euróövezeti tagállamot – ez a viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utal. A vizsgált tagállamok között a lehetséges legjobb, „AAA” besorolással rendelkező Németország és Franciaország is megtalálható.