Jump to content

Matolcsy: Növekedési terv kell Európának

2011. 12. 05. 00:00

Matolcsy György szerint Európa jelenleg egyszerre néz szembe az euróövezet pénzügyi válságával, a válság által indukált politikai kihívásokkal és egyfajta növekedési kihívással is.

Matolcsy György, Magyarország nemzetgazdasági minisztere hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetem „Európa válaszúton: stratégiák a versenyképesség és a növekedés erősítésére” című konferenciáján leszögezte: Európának szüksége van egy új növekedési tervre, hiszen a kontinens szerepét meg kell határozni a globális versenyben. A miniszter szerint ehhez tudni kell azt is: az Európai Unió egyes régiói mire alkalmasak ebben a folyamatban.

A politikus az Antall József Tudásközpont és a Nemzetgazdasági Minisztériumközös rendezvényén Matolcsy György kiemelte: Európának jelenleg három kihívással kell szembenézni: az eurózóna válságának megoldása, az ezzel kapcsolatos politikai kihívások megválaszolása, valamint az unió előtt álló növekedési kihívás.

A miniszter úgy véli: az EU vezetésének meg kell válaszolnia, hogyan fog az európai integráció a kreatív iparra, a kutatás-fejlesztésre összpontosítani, ezen túlmenően pedig meg kell határozni, hogy a közép-kelet-európai új tagállamok hogyan lehetnek az EU növekedési motorja. Matolcsy György az unióban növekedési és foglalkoztatási fordulatot lát szükségesnek.

Matolcsy György úgy látja: az EU és az euróövezet jelenleg nehézségekkel néz szembe, ám a XX. század első 50 évéhez képest még mindig „boldog és békés időkről” beszélhetünk. Ugyanakkor „Európa a kísérlet közben van” – figyelmeztetett a miniszter. A mostani problémák forrását Matolcsy abban látja, hogy az eurót a konjunktúrára szabták, a békeidőkre tervezték, nem pedig a válságra, ezért nincs mögötte egy fiskális unió és válságkezelési mechanizmus.

A magyar nemzetgazdasági miniszter olyan komplex európai válságkezelést lát szükségesnek, amely a politika, a pénzügy és a gazdaság összes elemével foglalkozik, illetve minden területen új megoldásokkal áll elő. „Kulcskérdés a versenyképesség, a technológia, az új munkahelyek teremtése és a növekedés beindítása, ez segíthet a pénzügyi egyensúly megtartásában” – summázott a politikus.