Jump to content

Fellegi szerdán kezdi az IMF-tárgyalásokat

2011. 12. 05. 00:00

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn a fővárosban közölte: szerdán találkozik majd Irina Ivascsenkóval, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetőjével.

A bejelentés alapján informális tágyalásokra kerülhet sor addig, ameddig a magyar kormány, az IMF és az Európai Bizottság mandátumot nem ad a tárgyalódelegációnak – ez nagyjából a jövő év első hónapjának közepére tehető.

A fejlesztési miniszter a bankadó témájához köthető újságírói kérdésre elmondta: a tárgyalások során a kapott mandátum alapján törekszik majd racionális kompromisszum kialakítására. „Nem kívánok a médián keresztül üzengetni” – szögezte le Fellegi Tamás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium november 17-én jelentette be, hogy a magyar kabinet az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében egy új típusú megegyezésről kezd tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal. November 18-án Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hivatalosan is kezdeményezte az IMF és az Európai Unió Bizottságának Budapesten tartózkodó delegációjával egy új típusú pénzügyi megállapodás megkötését.

Az IMF-fel tárgyaló kormánydelegációt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti, rajta kívül pedig tagja Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke is.