Jump to content

Megszavazták az EU jövő évi költségvetését

2011. 12. 01. 00:00

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió 2012-es büdzséjét. A megszavazott költségvetés jövőre 129,1 milliárd eurós kiadási oldallal tervez – ez a tagországok összesített GDP-jének mintegy 0,98 százalékát teszi ki. Ezzel az idei költésekhez képest 1,86 százalékkal nőnek a tervezett kiadások.

Az EP korábban szorgalmazta a költségvetés kiadásainak jóval erőteljesebb bővítését, ám a nemzetközi gazdasági válság szorítása és a takarékosság szükségessége miatt végül enyhébb mértékű emelkedést szavaztak meg a képviselők.

Az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács jóváhagyta az uniós költségvetésről szóló jogszabályt a pénzügyminiszterek találkozóján. A Tanács és az EP tárgyalódelegációi már a múlt hónap derekán megegyeztek a jogszabály formájáról. A tárcavezetők szerint a kompromisszummal sikerült optimális megoldást találni a költségvetés korlátozott bővítése és a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés ösztönzését szolgáló intézkedések finanszírozása között.

A kohéziós kiadásokra 2012-ben 44 milliárd euró van elkülönítve, ami 1 milliárd euróval meghaladja az idei összeget. Ehhez hasonlóan majdnem 44 milliárd euró áll rendelkezésre a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokra, valamint piaci intézkedésekre is jövőre. Surján László, a KDNP EP-képviselője csütörtökön a plenáris EP-vitában elmondta: üdvözli, hogy a megállapodás következtében az EU továbbra is működőképes maradhat.

A képviselő szerint azok a sorok szinte érintetlenül maradtak, amelyek Magyarország számára a legfontosabbak. Surján kiemelte az agrárpolitika biztosított működését és a „konvergenciasor” 9 százalékos bővülését, valamint megemlítette a 9 millió eurós iskolatej-programot is. „Olyan javaslatok is elfogadásra kerültek, melyek nem kérnek többletpénzt, ám kisebbségvédelmi szempontból rendkívül fontosak. Ilyen például az a rendelkezés, amely szerint az uniós Kultúra program kereteiből 2012-ben támogatni kell a veszélyeztetett nyelvek megmaradását segítő intézkedéseket is” – magyarázta a politikus.