Jump to content

Ha lakásra gyűjtesz

2011. 11. 30. 00:00

A legtöbb pályakezdő fiatal legnagyobb álma, hogy önállósodjon és saját otthont teremtsen magának. A megvalósításhoz sok munkára, kitartásra és türelemre van szükség. Akik azonban ügyesen fektetik be megtarításaikat, a vártnál jóval hamarabb költözhetnek be álmaik lakásába.

A kulcsszó, amelyet minden új otthonra vágyónak ismernie kell: a lakás-előtakarékosság. A lakáselőtakrékossági számla olyan lakásvásárlásra vagy felújításra felhasználható megtakarítási forma, amely a számla tulajdonosának rendszeres, havi befizetéséért cserébe állami támogatást biztosít. Az állam az előtakarékoskodó számláját az egy év alatt összegyűlt pénz harminc százalékával megegyező összeggel, maximum évi 72 ezer forinttal gyarapítja. A számlanyitáskor nem feltétel egy egyszeri nagyobb összeg befizetése, és mindenki maga döntheti el, hogy mennyivel tudja havonta a számlán tartott összeget gyarapítani, valamint azt, hogy a kínálatban szereplő valamivel több mint négy éves és a tíz éves futamidő közül melyiket választja. Egy számlán legfeljebb havi húszezer forintot lehet azonban elhelyezni, magasabb összeg befizetésére nincs lehetőség. Arra viszont mindenkinek nyílik lehetősége, hogy nemcsak saját maga, de családtagjai számára is kössön lakás-előtakarékossági számlát, így megtöbbszörözheti az állami támogatás mértékét is. A havonta befizetett összeg után egy százalékos éves betéti kamat is jár, ráadásul a számlán tartott pénz után nem kell kamatadót fizetni.

A lakáselőtakarékossági számlát szinte minden magyar állampolgár családi állapottól fügetlenül és jövedelmi kötöttség nélkül igénybe veheti, csak két kikötés van: a rendszeres pénz elhelyezése a számlán, és a megtakarítás lakáscélra való felhasználása. A megtakarítási idő lejárta után – amely a törvényi előírás szerint minimum 4 év és 3 hónap – lehetőség nyílik a számlatulajdonos számára, hogy kedvező, 3,9 százalékos fix kamatozású (THM 5,12-5,22%) lakáskölcsönt vegyen igénybe a lakás-takarékpénztártól. Így nagyobb keret áll rendelkezésre a lakásvásárláskor. Törvény garantálja, hogy a megkötött szerződéseknél az állami támogatás aránya, valamint a betéti- és hitelkamatok mértéke a megtakarítási idő alatt nem változik.

A lakástakarék pénztári megtakarítás felhasználható nem kizárólag ház és lakásvásárlásra, de házépítésre és felújításra, telekvásárlásra, kerítés vagy terasz építésére, házszigetelésre, napkollektorok telepítésére, kútfúrásra, kazáncserére, és meglévő lakáshitel előtörlesztésére, lezárására. Bármi is legyen a cél, a lakás-előtakarékossági számla, az állami támogatás és a kedvező kamatozású hitel kombinációja segít, hogy minél hamarabb megvalósítsuk az álmunkat.