Jump to content

Az S&P 15 bankot leminősített

2011. 11. 30. 00:00

A Standard & Poor´s lerontotta 15 bank adóskockázati osztályzatát, hiszen immár nem veszik figyelembe, hogy mely bankokat mentenék ki a kormányok egy esetleges válsághelyzetben.

A Standard & Poor´s hitelminősítő szerda hajnalban bejelentette: lerontotta összesen 15 nagy nemzetközi bank adóskockázati besorolását. Ennek oka az, hogy a nagy bankokra érvényes állami garanciavállalásokat ezentúl újfajta rendszerben értékelik.

A leminősített pénzintézetek listája tartalmazza – eszközértéküket tekintve – a négy legnagyobb amerikai bankot. Ez a négy bank név szerint a J.P. Morgan Chase, a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo. A leminősítések előtt az S&P összesen 37 bankház minősítését vizsgálta felül – ezek között a Magyarországon működő Budapest Bank és az UniCredit anyabankjai isszerepeltek, ám az ő besorolásukon a hitelminősítő nem változtatott

Az S&P megváltoztatta a rendszerkockázati jelentőségű bankokra vonatkozó minősítési módszertant – tehát a minősítések immár nem számolhatnak azzal, hogy a kormányok kimentenék a csődhelyzetbe kerülő nagyobb bankházakat. A leminősített európai bankok között megtalálhatő többerk között a Barclays és a HSBC is. Az S&P felülvizsgálta, ám nem módosította a BNP Paribas, a Banco Santander, a Commerzbank, a Crédit Agricole, illetve a Deutsche Bank osztályzatát.