Jump to content

Fitch: Negatív kilátások az USA-ban

2011. 11. 29. 00:00

A Fitch Rating egyelőre nem minősítette le az „AAA” besorolású amerikai szuverén adósosztályzatot, ugyanakkor negatív kilátást helyeztek érvénybe a költségvetési konszolidáció bizonytalanságai miatt.

A Fitch Ratings negatívra rontotta az Amerikai Egyesült Államok hosszú távú adósosztályzatának kilátásait hétfőn. Az USA ezzel párhuzamosan ugyanakkor a legnagyobb európai hitelminősítőtől újra megkapta a legjobb hosszú futamidejű szuverén törlesztésekre vonatkozó „AAA” minősítést és a rövidtávú kötelezettségek „F1 plusz” besorolását.

Az elemzők a negatív kilátást azzal indokolják, hogy egyre kevésbé lehet bízni az amerikai közpénzügyeket rendező államháztartási intézkedések megfelelő időzítésű életbeléptetésében. Ezt a Fitch elemzői szerint az is tükrözi, hogy eredmény nélkül végződött az 1200 milliárd dolláros deficitcsökkentési terv kidolgozásával megbízott kétpárti kongresszusi bizottság tárgyalássorozata. A szóban forgó lépések szükségesek lennének az „AAA” adósosztályzat fenntartásához – teszik hozzá.

A Fitch Ratings ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok továbbra is a világ egyik legtermelékenyebb gazdaságának számít. Az egy főre jutó jövedelem jóval meghaladja a többi nagy „AAA” minősítéssel rendelkező gazdaság jövedelemátlagát – magyarázzák.

A Standard & Poors már hónapokkal ezelőtt, augusztusban leminősítette az USA-t – a szuverén adósságosztályzatot akkor „AAA”-ról „AA plusz”-ra módosították. Az S&P a döntést még jóval a kongresszusi bizottság munkájának befejezése előtt hozta meg. A hitelminősítő magát az államháztartási konszolidációs tervet minősítette elégtelennek a közép-távú államadósság-pálya fenntarthatóságához. Augusztusban az S&P a gyengébb minősítésen is negatív kilátást hagyott érvényben.