Jump to content

Olaszország IMF-mentőövet kaphat

2011. 11. 28. 00:00

A nemzetközi Valutaalap mintegy 600 milliárd eurós hitelcsomagot készít elő Olaszország számára, amelyet a mediterrán ország hitelválságának esetleges súlyosbodása esetén vennének igénybe – értesült a La Stampa nevű olasz napilap.

A lap az IMF egyes, meg nem nevezett vezetőire hivatkozva közölte az információkat, amelyek szerint a valutaalap egy 400 és 600 milliárd euró közötti összegű hitelcsomagot állít össze. A csomag állítólag mozgásteret biztosítana a kabinetnek ahhoz, hogy a következő egy-másfél évben ne kelljen a adósság-refinanszírozás problémájára összpontosítania, miközben költségvetési kiigazításokat és növekedésserkentő reformokat hajt végre.

A kölcsönt a valutaalap 4-5 százalékos kamattal folyósítaná – ez igen kedvezőnek számít, hiszen a két- és ötéves olasz államkötvények pillanatnyilag csak 7 százalékot meghaladó hozammal értékesíthetőek. Egy 400 milliárd eurónál nagyobb mentőcsomag nem fér bele az IMF hitelezési képességébe, ezért ahhoz újabb SDR-kibocsátással kell előteremtenie a hiányzó összeget, illetve igénybe veheti az EKB segítségét is.

Az EU-IMF-mentőcsomag megszerzése hosszú és kemény folyamat, Görögországnak, Írországnak és Portugáliának ezt a procedúrát végig kellett vinnie – ennek elkerülésével Olaszország elvileg 45,5 milliárd eurót kaphat az IMF-től hat havi időtartamra. Olaszország államkötvényei a következő öt hónapban hozzávetőleg 185 milliárd euró értékben járnak le. Az Európai Központi Bank tavaly tavasz óta rendszeresen vásárolja az instabil EU-országok kötvényeit, így Olaszországét is. Németország ezt az eljárást erőteljesen helyteleníti.