Jump to content

ING: Megerősödhet az öngondoskodás

2011. 11. 28. 00:00

A hosszú távú pénzügyi gondolkodás, az öngondoskodás megerősödését hozhatja a magyar társadalomban a devizahitel-teher levetése – állítja az ING Biztosító. A folyamatban a biztosítóknak fontos szerepük lesz, hiszen ők tudják értő módon megszólítani az ügyfeleket. A biztosítóknak ráadásul továbbra is erős a bizalmi tőkéjük, nem értékelték le magukat a válság kapcsán.

Tiszta lappal indulhat a magyar társadalom, miután leveti magáról a devizahitel-terhet – állítja az ING Biztosító. A vezető hazai életbiztosító várakozásai szerint a végtörlesztés, illetve az egyéb otthonmentő lépések nyomán nem csupán pénzügyi, de pénzügy-gondolkodási szempontból is új fejezet kezdődhet a magyar társadalom életében.

A folyamatban a biztosítóknak meghatározó szerepük lesz – teszi hozzá az ING Biztosító első embere. A hosszú távú megközelítés, a kisösszegű megtakarítások rendszeres összegyűjtése a pénzügyi szektorban ugyanis elsősorban a biztosítók sajátja, arról nem beszélve, hogy azzal a szakértő pénzügyi tanácsadói hálózattal is elsősorban a biztosítók rendelkeznek, amely az ügyfelek értő, az otthonukban történő megszólításához szükséges.

Az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója szerint a folyamatot megkönnyíti, hogy a biztosítóknak továbbra is erős a bizalmi tőkéjük. „Azok, akik életre szóló kapcsolatokat alakítanak ki ügyfeleikkel, és a kölcsönös érdekek tiszteletét tűzik a zászlajukra, nyertesen kerülnek ki a jelenlegi turbulens időkből, akik viszont nem értik az idők szavát, visszaszorulnak” – mondja Kovács Zsolt.

Az ING Biztosító tapasztalatai szerint a válság következtében már most érezhető egy alapvető átalakulás a magyarok pénzügyi hozzáállásában. Az emberek konzervatívabbak lettek, hosszabb távra terveznek, és mindebben professzionális támogatást várnak pénzügyi szolgáltatójuktól. „Azoknak az időknek vége, amikor bárki adhatott pénzügyi tanácsot. A tanácsadás minősége, a tanácsadó hitelessége elsőrendű prioritássá vált.” – állítja Kovács Zsolt.

Az ING Biztosító első embere szerint a „fokozódó érettség” a végtörlesztés kapcsán is tapasztalható: az ügyfelek világosan látják azt dilemmát, amit a devizahitel megtakarításból való kiváltása jelent. „Az ügyfelek látják, hogy a hosszabb távra szóló megtakarítások felbontása több okból sem szerencsés. Egyrészt tudják, hogy ez jelentős veszteséggel járhat, hiszen a pénzügyi eszközök árfolyama jelentősen csökkent a válság nyomán, másrészt tudják, hogy hosszú távú megtakarításaik feláldozásával az életminőségre ható megtakarítási céljaiknak is búcsút inthetnek” – emeli ki Kovács Zsolt.