Jump to content

A svájci jegybank frankgyengülésre számít

2011. 11. 28. 00:00

Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank elnöke a Schweizer Illustrierte című lap hétfői számában közölt interjújában a svájci fizetőeszközről elmondta: „Azt feltételezzük, hogy tovább fog gyengülni”.

A svájci jegybankelnök ezzel ismét hangot adott gyengülési várakozásának, amelyről korábban többször is beszélt a sajtónak. „A frank hosszú ideig létezni fog, mindamellett túl nagy az értéke” – magyarázta a szakember.

Nemrégiben az SNB alelnöke is hasonló kijelentést tett egy vasárnapi lapinterjúban. Eszerint a jegybank akár további monetáris lépéseket is megtesz, amennyiben azok szükségessé válnak.

Thomas Jordan úgy véli: az SNB szeptember eleji árfolyamküszöbről szóló döntése Svájcban „csökkentette a gazdaság kitettségét és enyhített a deflációs nyomáson”. Az alelnök a negatív gazdasági kilátások miatt a frank euróhoz képest értelmezett gyengülését vizionálja.

Az elmúlt időszakban svájci politikusok és üzleti körök kérték: a jegybank emelje az euróval szembeni árfolyamgátat az 1,20 frankos szintről 1,30 frankra vagy akár 1,40 frankra. A 1,20 frankos gátat szeptember 6-án jelentették be, amikor a frank 1,1 eurós szintig erősödött. Az euró hétfőn kora délután 1,2306 frankot ért.