Jump to content

Csaba: Hosszú távon a növekedés számít

2011. 11. 24. 00:00

Csaba László csütörtökön, „Az első európai szemeszter: tanulságok Európa és Magyarország számára” című szakmai konferencián kijelentette: kedvezőnek tartja, hogy az Európai Szemeszter – az EU koordinációs kerete együtt kezeli az államadósság csökkentését és a foglalkoztatás növelését.

A Közép-európai Egyetem közgazdász-professzora szerint növekedési pályára kell állítani az uniós országokat, hosszabb távon az államháztartási konszolidációnak is ezt a célt kell szolgálnia.A tanár szerint a költségvetési egyensúlyra való törekvés nem feltétlenül akkor a legjobb, amikor a recesszió új szakasza előtt áll a világ. Ez ma az IMF és számos nemzetközi kutatóintézet szerint így van -tette hozzá.

A CEU professzora hangsúlyozta: nem lehet ugyanazon eszközökkel kezelni az euróövezet államainak problémáit, mint a saját devizával rendelkező EU-országokét. A tagállamok e két csoportjára Csaba László szerint más kihívások várnak.Csaba úgy véli: egyfajta „közös téveszme” hogy az adórendszer változtatásai gazdasági növekedést okoznak.

A rendezvényen Henning Röhreke, a német szövetségi pénzügyminisztérium gazdaságpolitikai osztályának vezetője Elena Flores előadására reagálva kiemelte: az európai szemeszterben felvázolt teendők kiemelt jelentőséget kap az, hogy működjön a monitoring, egyfajta hatékony ellenőrzési rendszer. Ez ahhoz kell, hogy az unió vezető testületei folyamatos képet alkothassanak arról, hogy az egyes tagállamok hol, milyen szakaszban tartanak az előírtak teljesítésében.