Jump to content

London: Az MNB nem emel kamatot

2011. 11. 11. 00:00

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint továbbra sem várható, hogy Magyar Nemzeti Bank kametemelést fog végrehajtani a közeljövőben, noha az októberi magyar inflációs adatok meghaladták a várakozásokat. A jegybanki pénzügypolitikát hazánkban továbbra is az euróválság és a forint árfolyamának ingadozása határozza meg – állítják a szakemberek.

A KSH októberi inflációs adatai alapján az idei év októberében mintegy 3,9 százalékkal magasabb fogyasztói árakkal kellett számolni, mint 2010. hasonló időszakában. Az adatokat pénteken ismertették – a londoni elemzők ezt megelőzően 3,4 és 3,8 százalék közötti prognózisokat adtak le a magyar drágulásról. A szeptemberben mért éves infláció 3,6 százalék volt.

Az októberi számok a JP Morgan közgazdászai szerint még nem mutatják a forint gyengülését. A felzárkózó piaci elemzők hangsúlyozták: az éves szintű maginfláció üteme nem gyorsult az előző hónaphoz képest. A szakértők úgy vélik: a jövedéki adók emelésével novemberben nagymértékű benzinár-emelkedés várható, valamint drágulni fognak a szeszesitalok és a dohánytermékek is. Az ilyen termékek árában megjelenő visszahúzó éves bázishatások ellentételező hatást fognak kiváltani, így a teljes termékkosárra számolt infláció megmarad majd a jelenlegi szinteken – olvasható a JP Morgan elemzőinek pénteki kommentárjában.

A jövő évi áfa-emelés következében ugyanakkor a JP Morgan szakemberei szerint 2012-ben 5 százalékhoz közeli infláció várható. A drágulás ugyanakkor 2013-ban újból a 3-4 százalék körüli szintre mérséklődhet – teszik hozzá. A JP Morgan elemzése alapján a jegybank elsősorban a forint árfolyamváltozásait és az európai válság tényezőit veszi figyelembe kamatpolitikájának alakításakor. Az MNB a gazdaság recessziós kockázatai miatt „még mindig vonakodik attól, hogy meghúzza a ravaszt”, noha a forint gyengesége emeli ennek kockázatát – összegeznek a londoni közgazdászok. A cég ezért a jövő év első felének végéig 6 százalékos jegybanki alapkamatot tart valószínűnek.

A Royal Bank of Scotland vezető elemzője úgy véli: a bank korábban 295-300 forintos euróárfolyamot tartotta a jegybank kamatemelési küszöbének, ám a végtörlesztésre irányuló kormányintézkedés miatt ez ma már inkább a 300-325 forintos sávban mozog. Ez Timoty Ash szerint mozgásteret biztosít a piacnak ahhoz, hogy tesztelhesse az MNB „elszántságát”.