Jump to content

Fellegi: Kína magyar állampapírt vásárol

2011. 11. 11. 00:00

A nemzeti fejlesztési miniszter közölte: kínai tárgyalásai során eredményeket ért a távol-keleti ország magyarországi beruházásaival kapcsolatban ,illetve a partnerek magyar állampapírokat és forint kibocsátású értékpapírokat is vásárolnak majd.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Kínából közölte: pekingi tárgyalásainak első napján tárgyalt többek között a belváros és a Liszt Ferenc repülőtér közötti vasúti beruházás részleteiről, az egymilliárd euróval támogatható projektlista tartalmáról és ezek finanszírozásának módszereiről is. A teljes projektlista egyelőre nem publikus, ám szerepelhet rajta többek között a a készülő szolnoki citromsavgyár és a berettyóújfalui napelemgyár is.

A politikus megerősítette azt is, hogy a kínai partnerek magyar állampapírokat és forint kibocsátású értékpapírokat is vásárolni fognak – ahogy azt korábban megígérték. A miniszter közlemény nem ejtett szót a Malév sorsát érintő tárgyalásokról. Fellegi Tamás szerint az utazás célja elsősorban az, hogy politikai szinten is rögzítsenek olyan kérdéseket és ügyeket, amelyek a szakértői konzultációk után már eldönthetővé váltak. A fideszes politikus ezzel a gazdasági vegyes bizottság budapesti ülésén és a júniusi kínai miniszterelnöki látogatás során kötött egyezségekre utalt.

A nemzeti fejlesztési tárca vezetője a China Railway Construction Corporation (CRCC) építőipari cég elnökével folytatott tárgyalásról elmondta: a CRCC elnöke támogatja, hogy a Magyarországon megvalósuló befektetések magas hazai beszállítói hányaddal valósuljanak meg. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az egyes projektek kínai fővállalkozói „meghatározó mértékben” fogják magyar beszállítók és alvállalkozók szolgáltatásait igénybe venni.

Az első ilyen kivitelezés a Budapestet a Liszt Ferenc repülőtérrel összeköt vasútvonal megépítése lesz. A kínai fél által felállított technikai-műszaki feltételrendszernek a koncepció megfelel, hazánk pedig kiemelt gazdasági-politikai fontosságot tulajdonít a megvalósulásnak. A vasútvonal finanszírozását egy projektfinanszírozási keret biztosítja, amelyet a távol-keleti ország kormányfője jelölt meg. Az ehhez szükséges dokumentumokat mind a kínai fél, mind Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírta.

Az kínai fejlesztési bank általános együttműködési kerete egymilliárd eurót tesz ki – a projektek finanszírozására szánt pénzek folyósítására Magyarországon a Magyar Fejlesztési Bankot jelölték ki. A finanszírozásról született két megállapodásról Fellegi Tamás elmondta: „Az egyik az egymilliárd euró felhasználásának technikájáról, feltételiről, körülményeiről szól, ezt feltehetőleg Budapesten a Kínai Fejlesztési Bank kormányzója és jómagam fogjuk aláírni. Emellett a két fejlesztési bank a projektek listájáról és azok megvalósítási üteméről a jövő év elején fog aláírni egy szerződést” - mondta.