Jump to content

Megtakarítás e-aláírással

2011. 11. 10. 00:00

A valódi aláírás minden előnyét magában hordozza, de azt számos elemmel ki is egészíti az elektronikus szignó. Szakértők szerint évente sok százmillió forintos megtakarítás érhető el országos szinten azzal, hogy kevesebb papír alapú dokumentum keletkezik a különböző eljárások során. Ennek ellenére hazánkban az e-aláírás csak lassan terjed.

Magyarországon évente sok millió elektronikusan aláírt okirat keletkezik olyan eljárásokban, mint például a fizetési meghagyás, bírósági végrehajtás, cégeljárás, számlakibocsátás, vagy éppen a földhivatali tulajdoni lapok kiadása. Márpedig szakértők szerint az e-szignó használata ezen eljárásokban összességében évente sok százmillió forintos megtakarítást jelent.

Az elektronikus aláírással a valódi kézjegyet helyettesíthetjük az informatika világában. Ezzel tudjuk igazolni az aláíró személyét, és azt, hogy a digitális dokumentum a szignálás óta nem változott meg. Az e-aláírás tehát a hagyományos társa valamennyi jó tulajdonságát magán viseli, de ki is egészíti azokat. Míg egy hagyományos kézjegy alapos gyakorlással lemásolható, addig az elektronikus változat tartalmazza a dokumentum egy jellemző kivonatát, ellenőrzőösszegét, így biztosítva, hogy a szignó ne legyen átvihető más dokumentumra.

Nagy előny ezek mellett, hogy tetszőleges számú másolati példány készíthető ezen digitális iratokból, és minden példány eredetinek minősül, valamint bármilyen módon, akár e-mailen is küldhetőek, mivel a küldés módja egyáltalán nem befolyásolja az elektronikusan aláírt iratok hitelességét. Ráadásul a legtöbb ilyen dokumentumon nem csak aláírás, hanem időbélyeg is szerepel, amely hitelesen igazolja, hogy az irat abban az időpontban és formában már létezett, azóta pedig nem is változott meg.

Bár az e-aláírás jogi és gazdasági előnyei megkérdőjelezhetetlenek, hazánkban mégis lassúnak mondható a terjedése, használata javarészt néhány jól körbehatárolt területre koncentrálódik. Olyan országokban azonban, ahol jóval szélesebb körben terjedt el a digitális szignó, ott ezen technológia bevezetésével, a kezdeti költségek ellenére is jelentős megtérüléseket hozó, hosszabb távon pedig praktikusabb, kényelmesebb rendszer hozható létre. Az elektronikus aláírás használatával könnyen, egyszerűen érhető el jelentős megtakarítás, egyszerűen azért, mert a papír alapú irathoz képest az elektronikus iratot olcsóbb létrehozni, másolni, elküldeni, és ha automatizálható a folyamat, akkor olcsóbb feldolgozni is a dokumentumokat.