Jump to content

Az USA visszaveszi Kínától a munkahelyeket?

2011. 10. 07. 00:00

A Boston Consulting Group szerint a növekvő munkaerőköltségek miatt tíz év alatt akár három millió munkahely is visszakerülhet Kínából az USA-ba.

A Boston Consulting Group legutóbbi elemzése alapján 2020-ig akár három millió munkahely is visszakerülhet Kínából az Egyesült Államokba. A tanácsadó cég szerint a változások mögött a növekvő kínai munkaerőköltségek állnak.

A töretlenül növekvő munkabérek következtében Kína mind inkább elveszíti az olcsó munkaerő jelentette előnyét, mellyel egykor a költségeiket csökkenteni kívánó vállalatok tömegeit tudta az országba vonzani. A trend következményeként az amerikai cégek fokozatosan visszatelepítik majd termelésüket az anyaországba, ahol 2020-ig akár három millió új munkahelyet is teremthetnek ezzel” – idézi a BCG pénteken közzétett tanulmányát a Financial Times. A tanácsadók az off-shoring ellentéteként „re-shoringnak” nevezték el a folyamatot, melyek a BCG szerint tíz év alatt 360 milliárd dollárról 260 milliárdra csökkentheti az USA világkereskedelmi deficitét. A jelenség az amerikai 1,5-2 százalékos csökkenésével is járhat – teszik hozz. Az USA Kínával szembeni deficitje tavaly 273 milliárd dollárt tett ki, ami a cégek hazatelepülésével szintén csökkenhet.


A re-shoring a szakértők szerint elsősorban hét kulcságazatot érint, amelyek fő piaca az Egyesült Államok, költségcsökkentési okok miatt azonban korábban Kínába, és más olcsó munkaerővel rendelkező országokba helyezték át. Ilyen szektoroknak számítanak az elektronikai és villamossági berendezések gyártása, illetve a bútor-, az autóalkatrész-, a műanyag-, a fém- és a gépgyártás területei. Nem minden megszólaló vélekedik ilyen optimistán az amerikai cégek potenciális hazatelepüléséről. Scott Paul az amerikai gyáripari szövetség lobbicsoport képviselője például emlékeztetett: „A folyamatot a kínai kormány viselkedése is befolyásolja majd”.