Jump to content

Bárki bűntudat nélkül haza mehet - egy cég, ahol öt órás a munkaidő

2016. 09. 30. 09:47

A San Diegóban székelő, szörfdeszkákat gyártó cégnél öt óra a napi munkaidő. A termelékenységre nincs panasz – a leggyorsabban növekvő San Diegó-i cégnek választották őket 2015-ben.

A cég állva evezős, Paddle szörfdeszkákat gyárt, a kilenc alkalmazott reggel nyolctól egyig vannak bent, így az egyórás ebédszünet kiiktatásával tulajdonképpen csak két órával rövidebb a munkaidő. Az alkalmazottak nem kapnak kevesebb fizetést, mint a nyolcórás munkarendben, viszont hatékony munkavégzést várnak tőlük – számol be Stephan Aarstol cégügyeiről a Business Insideren.

Amikor másoknak elmondom, hogy a cégemnél csak 5 órás a munkaidő mindenki azt mondja, hogy az szép, de nálunk nem működne” – mondja Aarstol, aki szerint a 9-től 5-ig tartó munkarend annyira beléjük ivódott, hogy el sem tudnak képzelni más rendszert. Pedig a munkaidő 30 százalékos csökkentésével könnyedén fenntartható ugyanaz a termelékenységi szint.

A pionír cégvezető szerint csak azért, mert valaki 8 órát ül az asztalnál az még nem jelenti azt, hogy dolgozik is. Másrészt a boldog alkalmazottak sokkal hatékonyabbak, márpedig akinek több szabadideje van, az jó eséllyel, nagyobb kedvvel battyog be hétfőként a munkahelyre.

Aarstol szerint az ötórás munkanap bevezetéshez öt dologra van szükség:

A Pareto-elv alkalmazása: Az elv szerint a termelés 80 százaléka az erőfeszítések 20 százalékából jön ki. Mindössze arról van szó, hogy ezt a hatékony 20 százalékot öt órában kell elvégezni.

Teljesítményalapú gondolkodás

Nem kell mindig elérhetőnek lenni: "A vevőink nagyjából öt évente vesznek egy deszkát, bőven elég, ha tudják, mikor vagyunk nyitva.” - véli a tulaj.

Technológiai segítség a hatékonyságnöveléséhez

Nem kell minden nap egykor lelépni: a legjobb teljesítményt nyújtó alkalmazottak lenyomnak egy-egy hosszú napot is, de bárki felállhat bűntudat nélkül egy órakor és haza mehet.

(Forrás: penzugyguru.hu; hvg.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)