Jump to content

Szabaduljon meg mielőbb a húszezreseitől

2016. 04. 26. 09:38

Az MNB hamarosan bevonja a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintos bankjegyet. A bevonás napjáig, azaz 2016. december 31-ig használhatóak a vásárlások során a régi bankjegyek.

A vásárlások során érdemes régi 20 ezresekkel fizetni az év végéig, így a rendelkezésre álló régi bankjegyek a természetes készpénzforgalmi folyamat során cserélődnek le.

A bevonás napját követően a hitelintézetek a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig még 20 évig cseréli névértéken (díjmentesen) törvényes fizetőeszközre a régi 20 ezer forintosokat.

Az új húszezresek bevezetését követően rövid idő alatt 31 százalékra emelkedett az új bankjegyek aránya a régiek között. Jelenleg összesen 38 millió új 20 ezer forintos bankjegy van forgalomban.

Hamarosan jön az új 5 ezres és 2 ezres

A cél az, hogy 2018-ra azt az állapotot érjük el, hogy minden egyes forgalomban lévő címletből már csak egy, a megújított változat legyen forgalomban - mondta el a sajtótájékoztatón Pataki Tibor, Készpénzlogisztikai igazgató (MNB).

Az igazgató a Pénzcentrum kérdésre elmondta, hogy a következő bankjegycsere egy ütemben valósul meg: egyszerre fogják lecserélni az 5 ezer és a 2 ezer forintos bankjegyeket. A nehezén már túl van a jegybank, ugyanis ezekből a kisebb bankjegyekből már jóval kevesebb van forgalomban. A 10 és 20 ezresek váltásával már a készpénzcsere 70 százalékán túl vagyunk - tette hozzá Pataki Tibor.

Ezket az új bankjegyeket leghamarabb a jövő év első negyedévében foghatjuk a kezünkben. - tudta  meg a Pénzcentrum.

Az 5 forintosok maradnak

Kérdésünkre megerősítette az igazgató, hogy az vásárlói szokások - amit folyamatosan figyelnek - nem teszik szükségessé az 5 forintos pénzérme kivonását a forgalomból.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)