Jump to content

NGM: újabb bürokráciacsökkentő intézkedés jöhet jövőre az adózásban

2017. 12. 13. 14:47

Újabb bürokráciacsökkentő intézkedés jöhet jövőre az adózásban, az adószakembereknek engedélykérés helyett elég lesz egyszerűen bejelenteni tevékenységüket. Az adószakemberek nyilvántartásba vételéről szóló NGM rendeletet tervezetét keddtől bárki véleményezheti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A szaktárca közleményében ismerteti: jelenleg az adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői tevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a jelölt nyilvántartásba vételi kérelmét a hatóság elbírálta, és az engedélykiadással egyidejűleg felvette a nyilvántartásba. Az eljárás ügyintézési határideje 45 nap. 

Az adóbürokrácia-csökkentés újabb állomása megszüntetheti az engedélyezési eljárást. Az érintetteknek elegendő lehet a bejelentés, és már segíthetik is ügyfeleiket tanácsaikkal vagy például képviselhetik őket az adóhivatal előtt. 

Míg jelenleg az adótanácsadóknak kell igazolniuk, hogy megfelelnek a feltételeknek, a tervezet szerint 2018-tól a rendelkezésére álló adatok alapján az NGM ellenőrzi ezt. A gazdasági tárca a bejelentés vizsgálatának eredménye alapján a jogszabályi feltételeket teljesítő bejelentőket nyilvántartásba veszi, azokat pedig, akik nem felelnek meg az előírásoknak, eltiltja az adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői tevékenység végzésétől. 

Annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást tudják nyújtani ügyfeleiknek, az adózási szakembereknek a nyilvántartásba vételt követő öt év alatt olyan továbbképzéseken kellene részt venniük, amelyek releváns és naprakész ismeretekkel bővítik már megszerzett ismereteiket. 

A szaktárca nyilvántartásában jelenleg több mint hatezer adótanácsadó, adószakértő és okleveles adószakértő szerepel. A lista évente átlagosan néhány száz szakemberrel bővül. A penzugyiszakkepzes.kormany.hu oldalon található névjegyzékben az összes adózási szakember szerepel. Az adóügyeik intézésében szakszerű segítséget igénylő cégeknek, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek érdemes itt a megbízás előtt ellenőrizniük a jogosultságot. 

Az NGM rendelettervezet szövege az alábbi linken érhető el: 
http://www.kormany.hu/download/8/6e/31000/normasz%C3%B6veg%20honlapra.pdf#!DocumentBrowse

(Forrás: forrás:penzugyguru.hu, mti/Fotó:pinterest)