Jump to content

Rekordbírságot kapott a Google

2017. 06. 28. 19:27

2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google amerikai internetes óriásvállalatra az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt.

"A Google visszaélt a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével azzal, hogy saját ár-összehasonlító szolgáltatásait előrébb, a versenytársakét pedig hátrébb sorolta a találatok között" - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. "A cég ezzel megsértette az EU trösztellenes szabályait, magatartásával lehetetlenné tette, hogy versenytársai egyenlő feltételekkel vegyenek részt a piaci versenyben. Ami pedig a legfontosabb, hogy az európai fogyasztókat megfosztotta a valódi választás lehetőségétől és az innováció előnyeitől" - tette hozzá.

Mint a bizottsági közleményben írták, a Google ezt a gyakorlatot folytatta az Európai Gazdasági Térség mindazon országaiban, ahol piacra lépett ár-összehasonlító szolgáltatásával. Rámutattak: a Google Shopping forgalma az Egyesült Királyságban 45-szörösére nőtt, Németországban 35-szörösére a visszaélés kezdete óta, a riválisoké viszont jelentősen csökkent, az Egyesült Királyságban 85, Németországban 92 százalékkal. A döntéshozók szerint a Google megakadályozta az érdemeken alapuló versenyt azzal, hogy a sajátjától eltérően kezelte a versenytársak szolgáltatását.

90 napon belül fel kell hagynia a jogsértő magatartással, máskülönben kényszerítő bírságot kell fizetnie, amelynek összege elérheti a Google anyavállalata, az Alphabet átlagos napi globális forgalmának 5 százalékát.

Kent Walker, a Google alelnöke bejelentette, hogy fontolóra veszik a fellebbezés lehetőségét a bírság ellen, nem értenek ugyanis egyet a brüsszeli testület döntésével. A vállalatnak erre 60 napja van.

(Forrás: sikeresceg.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos)