Jump to content

Mennyibe kerül a brit monarchia fenntartása?

2017. 06. 27. 16:00

Kissé drágult tavaly a brit monarchia, de II. Erzsébet királynő javadalmazása ennek ellenére növekedhet, mivel a királyi ház befektetéseit kezelő intézmény profitja is jelentősen nőtt.

A Buckingham-palota által ismertetett beszámoló szerint az áprilissal zárult 2016-2017-es pénzügyi évben 42 millió font (csaknem 15 milliárd forint) nettó kiadással járt a királyság intézményének működtetése; ez kétmillió fonttal több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

Sir Alan Reid udvari kincstárnok hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a monarchia "nagyszerű ár-érték arányt testesít meg", hiszen a királyi ház fenntartása tavaly az Egyesült Királyság egy-egy alattvalójának mindössze 65 pennyjébe került.

Sir Alan kiemelte, hogy ez egyetlen első osztályú postai bélyeg ára, és ehhez kell mérni, hogy a királynő mi mindent tesz az országért.

A monarchiára elkülönített állami juttatás a Crown Estate - a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő független holding - éves költségvetési befizetéseinek 15 százaléka volt eddig, de ezt a 2017 és 2027 közötti időszakban 25 százalékra emelték, hogy finanszírozni lehessen az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota halaszthatatlan - és várhatóan 369 millió fontba kerülő - renoválását.

A Crown Estate eredménye a keddi beszámoló szerint a 2016-2017-es pénzügyi évben 24,7 millió fonttal 328,8 millió fontra emelkedett. Ennek alapján az uralkodó személyi kiadásait finanszírozó állami apanázs, a Sovereign Grant - amelynek összegét mindig két pénzügyi évre előre határozzák meg a Crown Estate eredményjelentéseihez képest - 2018-2019-ben várhatóan 8 százalékkal 82,2 millió fontra emelkedik.

A legnagyobb brit monarchiaellenes szervezet, a Republic keddi közleménye szerint a biztonsági őrizetre fordított kiadásokkal és egyéb költségekkel együtt a monarchia fenntartásának éves számlája megközelíti a 345 millió fontot. Graham Smith, a Republic vezérigazgatója szerint az adófizetőkre komoly terhet ró a királyi család "kivételezett életvitelének" finanszírozása.

A szervezet a monarchia felszámolásáért és a választott államfői intézmény meghonosításáért kampányol. A felmérések azonban rendre azt mutatják, hogy a monarchia intézményének támogatottsága szilárd: a britek 65-70 százaléka szeretné fenntartani ezt az államformát.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: google)