Jump to content

Így él ma a L'Oréal milliárdos nagyasszonya

2017. 06. 02. 16:18

Ma már visszavonultan él a 94 éves Liliane Bettencourt, a L’Oréal igazi dámája, de nem is olyan régen a botrányaitól volt hangos a francia sajtó.

A Forbes szerint a 39,5 milliárd dollárra becsült vagyonával Liliane Bettencourt a világ leggazdagabb asszonya. A L'Oréal-alapító Eugene Schueller lányaként 1950-ben ment feleségül André Bettencourthoz, aki több kormányzati pozíciót  is betöltött. A tehetős Bettencourt-házaspár a francia társasági élet meghatározó alakja lett. A házaspár sokat áldozott jótékonykodásra: alapítványt hoztak létre, amellyel orvosi kutatásokat és kulturális programokat támogattak. Igazi sikersztori volt az övék, aztán egy családi viszály mindent megváltoztatott.

A cég a sok botrány ellenére jól teljesít: a L’Oréal 39 szépségipari márkával büszkélkedhet, olyanokkal, mint a Lancôme, a Maybelline, a Urban Decay, a Garner, az Essie és a The Body Shop. Rettentően drága luxus márkái is vannak, mint például a Pureology, a La Roche-Posay és a SkinCeuticals. Becslések szerint tavaly 27,6 milliárd dollár volt a cég árbevétele.

Botrány az idős hölgy körül

Az első botrány akkor robbant ki, amikor Liliane Bettencourt lánya tudomást szerzett arról, hogy az anyja a nála jóval fiatalabb François-Marie Banier művészt nagyjából egymilliárd eurónyi ajándékkal halmozta el, volt az ajándékok között Picasso és Matisse festmény is. A férfi azzal védekezett, az idős Bettencourtnak akart örömet okozni azzal, hogy elfogadja az ajándékokat.

Bettencourt lánya nem tudott beletörődni a nagylelkű ajándékozgatásba, így a ház személyzetének segítségébel ehallgatta az édesanyját. A felvételek segítségével bizonyítani tudták, hogy többen is visszaéltek Franciaország leggazdagabb asszonyának megrendült egészségi állapotával, és nagyobb összegeket csaltak ki tőle. Mint kiderült, Bettencourt demenciában és Alzheimer-kórban szenved.

Lavinát indított el a lehallgatás

Az illegális módon készült hangfelvételek alapján felmerült a gyanú, hogy Nicolas Sarkozy későbbi elnök mellett több kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta a L’Oréal nagyasszonya anyagilag, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette. A bíróság 2011 októberében bizonyítottnak látta, hogy Liliane Bettencourt hanyatló szellemi állapota miatt nem feltétlenül ura cselekedeteinek, ezért gyámság alá helyezte az asszonyt, lánya és az ő két fia gyakorolhat kontrollt a milliárdosnő egészsége és vagyona felett.

(Forrás: penzugyguru.hu; Forbes, penzcentrum.hu; kép: google)