Jump to content

A gyerek észleli, ha gond van a szülő munkahelyén

2017. 03. 03. 13:19



Gyerekként szerettem bejárni édesanyám munkahelyére, aki patikában dolgozott. Szerettem az ottani légkört, az illatokat, a labort, a gyógyszerraktárat. A mi családunkban nem volt szokás a gyerek előtt a munkahelyi problémákról beszélni, de éreztük, ha valami gond volt. Így van ezzel a szülők nagy része, nem beszél otthon a munkájáról, se a kudarcairól, se a sikereiről, és a gyerekeik se nagyon érdeklődnek a benti dolgokról. Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint azonban ezekről beszélgetni kell a gyerekekkel, hogy büszkék lehessenek a szüleikre és azok munkájára.

Fontos, hogy a családban is szó essen a szülők munkahelyi élményeiről, főleg, hogy azok hatással vannak az otthoniakra. Nnem mindegy azonban, hogyan zajlanak ezek a beszélgetések.

Profession.hu által készített felmérés szerint csak minden harmadik gyereket érdekel az, hogy mi történik a szülei munkahelyén, és a legtöbb szülő-munkavállaló is csak alkalmanként mesél a szakmájáról otthon. A nők körében gyakoribb, hogy beszámolnak munkahelyi élményeikről, viszont a gyerekek jobban érdeklődnek az édesapák munkájáról.

Páthy-Dencső Blanka, az állásközvetítő portál kutatási szakértője elmondta, hogy felnőttek többsége sem a rossz munkahelyi eseményekről, eredményeiről sem pedig a sikereiről nem beszél otthon.

A felmérésből az látszik, hogy a magasabban képzett felnőttek családjaiban az átlagnál többet beszélnek a munkahelyi dolgokról, a szülők szakmájáról.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a gyereknek meg kell tudnia, mi az, hogy munkahely, meg kell ismernie az ehhez kapcsolódó fogalmakat, egyáltalán, hogy milyen foglalkozások vannak. Lényeges továbbá, hogy a szülők elmondásától, beszámolójától alakul ki a gyerekben a büszkeség érzése, hogy büszke szüleire, azok munkájára.

A felmérésben résztvevők több mint 60 százaléka arról számolt be, hogy bár nem beszél otthon a munkájáról, a gyermeke észleli, ha az valamilyen feszültséget okoz neki, vagy konfliktusa van a munkahelyén – mondta Páthy-Dencső Blanka.

(Forrás: penzugyguru.hu; Profession; hirado.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)